Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Τα playmobil έκλεισαν τα ....35

Γερμανική εταιρεία παιχνιδιών που τη δεκαετία του ΄70 κατέφυγε σε μια λύση ανάγκης για να επιβιώσει, σήμερα, 35 χρόνια αργότερα, έχει γίνει κολοσσός στο είδος της, η τρίτη πιο σημαντική εταιρεία παιχνιδιών στον κόσμο. Ο λόγος για την κατασκευάστρια των Playmobil, που κάθε παιδί στον δυτικό κόσμο ξέρει τα ανθρωπάκια της. Εφευρέτης τους ήταν ο Χανς Μπε, ο οποίος πέθανε τον περασμένο Ιανουάριο σε ηλικία 79 ετών. Σήμερα, ο μηχανισμός τους είναι πιο πολύπλοκος και πιο λεπτομερής. Εχουν πλέον ό,τι στολή μπορείς να φανταστείς ανάλογα με το θέμα, από σκιέρ μέχρι ... νύφη.
Η ηλικιακή ομάδα στην οποία απευθύνονται είναι παιδιά ηλικίας 3 έως 10 ετών. Ομως, υπάρχουν και ενήλικες που δεν κατάφεραν να εγκαταλείψουν τις μικρές τους φιγούρες. ( μη με κοιτάτε περίεργα...ναι κι εγώ τα έχω φυλαγμένα τα playmobil μου μαζί με αυτά του γιου μου στο πατάρι).
Η κατασκευάστρια εταιρεία Geobra Brandstatter είχε περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση, διότι λόγω της πετρελαϊκής κρίσης, είχε καταστεί πανάκριβη η κατασκευή μεγάλων πλαστικών παιχνιδιών. Έτσι, λόγω χαμηλού κόστους, δημιουργήθηκαν οι μικρές φιγούρες. Hταν τόσο συμπαθητικές και τα παιδιά γρήγορα ήθελαν να κάνουν συλλογές, να φτιάξουν έναν κόσμο, τον κόσμο των μεγάλων. Οι φιγούρες κινούνταν, περπατούσαν, κάθονταν στο αυτοκίνητο.
Σήμερα, 35 χρόνια μετά την πρώτη τους εμφάνιση στην αγορά, έχουν πουληθεί περισσότερες από 2 δισ. φιγούρες. Τα playmobilakia είναι και φιλειρηνιστές. Η εταιρεία απαγορεύει φιγούρες που έχουν να κάνουν με τη βία, τον πόλεμο ή τις διακρίσεις εναντίον μειονοτήτων. Υπάρχουν, βέβαια αστυνόμοι, καουμπόηδες και πειρατές. Οπως και να΄χει, η χαμογελαστή φατσούλα της φιγούρας δεν αφήνει στα παιδιά περιθώρια να αναπτύξουν επιθετικές συμπεριφορές.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: