Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

AND THE WINNER IS....












































Αν μάθαμε κάτι καλά -έστω και παπαγαλίζοντας- στο μάθημα της ιστορίας που διδαχτήκαμε αισίως επί 12 συναπτά έτη στο σχολείο μας, είναι πως η ένδοξη χώρα μας, έχει αναδείξει σπουδαίους άνδρες. Ο καθείς στον τομέα του. Αν μας ρωτούσαν εάν θα συμπεριλαμβάναμε στη λίστα των μεγάλων Ελλήνων, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη ή τον Μέγα Αλέξανδρο, θα το κάναμε αβίαστα.
Από την άποψη αυτή, δε χρειαζόταν να μας το υπενθυμίσει το -κατά τα άλλα -σύνθετο, φιλόδοξο (μήπως και κομματάκι ματαιόδοξο;) και πρωτοποριακό για τα ελληνικά τηλεοπτικά χρονικά εγχείρημα του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ που φέρει τον τίτλο "Μεγάλοι Ελληνες".
Αυτό που -κατά τη γνώμη μας - απαξιώνει το συγκεκριμένο τηλεοπτικό προϊόν και ίσως και να το ευτελίζει, είναι το όλο concept της προβολής του θέματος και της ψηφοφορίας μέσω του διαδικτύου ή με sms που περίπου μετατρέπει τις ιστορικές προσωπικότητες σε φιγούρες του δυτικού lifestyle, τύπου καλλιτέχνες πίστας. "Οι κάλπες άνοιξαν", "Γνωρίστε το top 10", "Στην τελική ευθεία η κούρσα για την ανάδειξη του μεγαλύτερου έλληνα", "πλησιάζει ο μεγάλος τελικός, το ψηφοδέλτιο είναι στα χέρια σας" . Μήπως σας θυμίζουν κι εσάς Eurovision ή ριάλιτι σώου, αυτού του είδους οι φράσεις; Πώς σας φαίνεται η προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τη λεζάντα "ψηφίστε με"; Γιατί όλα έχουν μπει στη λογική των ερωτηματολογίων και των διαγωνισμών; Γιατί να δημιουργείται η πλασματική διάθεση αγωνίας για τον τελικό νικητή; Τελικά, λειτουργούμε με όρους τηλεοπτικού μάρκετινγκ ή έγκυρης επιστημονικής ανάλυσης;
Και γιατί έμειναν εκτός λίστας, Ρίτσος, Καβάφης, Ελύτης, Καζαντζάκης (ενδεικτικά παραδείγματα) έναντι του Κωνσταντίνου Καραμανλή που πέρασε στην πρώτη δεκάδα; Ποιά λογική υπαγόρευσε τη συμμετοχή της Αλίκης Βουγιουκλάκη και του Θοδωρή Ζαγοράκη στον κατάλογο; Για να προκαταλάβει τις αντιδράσεις βέβαια, ο τηλεοπτικός σταθμός έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι έδωσε ελεύθερο βήμα στους πολίτες να επιλέξουν μόνοι τους τις προσωπικότητες που προτιμούν. Και τι έγινε στα ξεσκαρταρίσματα των προηγούμενων φάσεων; Πόσο άχρηστοι μπορεί να ήταν αυτοί οι έλληνες που αποκλείστηκαν; Και γιατί πρέπει η βαθμολογία να στηρίζεται σε 5 γενικά χαρακτηριστικά: ευφυϊα, κληρονομιά, ηγεσία, ανδρεία και ευσπλαχνία που ισχύουν συλλήβδην για όλους τους συμμετέχοντες στη λίστα, ακόμη και αν φαντάζουν παράταιρα;
΄Η το άλλο το ανεκδιήγητο, που κατά τα πρότυπα τηλεπαιχνιδιού, οι παρουσιαστές των 10 ντοκιμαντέρ (επιφανείς ιστορικοί, πολιτικοί, συγγραφείς, δημοσιογράφοι , ηθοποιοί κλπ) θα αναλάβουν ρόλο συνηγόρου υπεράσπισης του κάθε υποψηφίου "μεγάλου Ελληνα" με πάθος και επιχειρήματα ώστε να αναδειχθεί ο "δικός τους" στην πρώτη θέση της λίστας; Κανονικό πανηγυράκι!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: